- biszkopt:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 7 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżeczek kakao
- tłuszcz do tortownicy
- poncz:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- lub 1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego
- 1 1/2 szklanki naparu herbaty (kolor słomkowy)
- olejek zapachowy
- krem:
- 25 dag masła
- 25 dag margaryny
- 2 szklanki cukru
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 2 dag spirytusu (lub koniaku)
- 6 dag rumu
- 12 dag rodzynek
- polewa czekoladowa:
- 1 1/2 tabliczki twardej czekolady
- 6 dag margaryny
Przygotuj poncz: do naparu herbacianego dodaj cukier, sok z cytryny i olejek zapachowy, po czym wszystko wymieszaj.
Przygotuj krem: masło i margarynę lekko podgrzej i - nie zdejmując z ognia - utrzyj, dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, odstaw ją z ognia i dalej ucieraj, dodając stopniowo jaja. Pod koniec ucierania dodaj kakao i spirytus. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odcedź, wsyp do rumu i poczekaj, aż dobrze nasiąkną, a wtedy dodaj je do kremu i wymieszaj.
Krążki biszkoptu nasącz ponczem z dodatkiem rumu po namoczeniu rodzynek, nałóż krem (warstwa kremu powinna być dwukrotnie grubsza krążka). Po nałożeniu ostatniego krążka i posmarowaniu go cienką warstwą kremu wygładź powierzchnię i boki tortu, i umieść go w chłodnym miejscu na około półtorej godziny.
Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść, dodaj margarynę, dokładnie utrzyj (na wolnym ogniu).
Gdy krem na biszkopcie stężeje, pokryj wierzch i boki tortu półpłynną polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz