Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort po węgiersku

Składniki:
    biszkopt:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 7 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżeczek kakao
  • tłuszcz do tortownicy
    poncz:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • lub 1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego
  • 1 1/2 szklanki naparu herbaty (kolor słomkowy)
  • olejek zapachowy
    krem:
  • 25 dag masła
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 2 dag spirytusu (lub koniaku)
  • 6 dag rumu
  • 12 dag rodzynek
    polewa czekoladowa:
  • 1 1/2 tabliczki twardej czekolady
  • 6 dag margaryny
Przygotuj biszkopt: jaja utrzyj z cukrem na parze, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj z kakao, a następnie wyłóż do posmarowanej tłuszczem tortownicy. Biszkopt piecz w temperaturze 170°C przez 25 minut. Po ostudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy i pokrój w poprzek na 5 krążków.

Przygotuj poncz: do naparu herbacianego dodaj cukier, sok z cytryny i olejek zapachowy, po czym wszystko wymieszaj.

Przygotuj krem: masło i margarynę lekko podgrzej i - nie zdejmując z ognia - utrzyj, dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, odstaw ją z ognia i dalej ucieraj, dodając stopniowo jaja. Pod koniec ucierania dodaj kakao i spirytus. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odcedź, wsyp do rumu i poczekaj, aż dobrze nasiąkną, a wtedy dodaj je do kremu i wymieszaj.

Krążki biszkoptu nasącz ponczem z dodatkiem rumu po namoczeniu rodzynek, nałóż krem (warstwa kremu powinna być dwukrotnie grubsza krążka). Po nałożeniu ostatniego krążka i posmarowaniu go cienką warstwą kremu wygładź powierzchnię i boki tortu, i umieść go w chłodnym miejscu na około półtorej godziny.

Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść, dodaj margarynę, dokładnie utrzyj (na wolnym ogniu).

Gdy krem na biszkopcie stężeje, pokryj wierzch i boki tortu półpłynną polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...