Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort z kremem orzechowym

Składniki:
    ciasto:
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag orzechów laskowych lub włoskich
  • 9 łyżek bułki tartej
  • tłuszcz do smarowania tortownicy
  • sok z 1 cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    nadzienie:
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 13 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 krople olejku migdałowego
Przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę, dodaj białka ubite na sztywną pianę, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, rozdrobnione orzechy, bułkę tartą i wszystko razem wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy wyścielonej natłuszczonym papierem. Upiecz w piekarniku, w temperaturze 190°C (około 40 minut). Po ostudzeniu przekrój na 2 krążki.

Przygotuj krem: orzechy pokrusz. Masło (margarynę) utrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę, dodaj stopniowo żółtka, orzechy, olejek migdałowy i wszystko razem wymieszaj.

Krążki tortu i wierzch posmaruj kremem i udekoruj orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...