Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort orzechowy

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dag masła
  • 7 jaj
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • sól
    nadzienie:
  • 20 dag łuskanych migdałów
  • orzechów laskowych i ziemnych
  • 1 kubeczek musu jabłkowego
  • 1 niepełna szklanka kremówki
  • 1/4 szklanki galaretki brzoskwiniowej (przygotowanej według przepisu na opakowaniu)
  • 1 torebka bitej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kieliszek likieru wiśniowego
Utarty z jajek i cukru kogel-mogel podgrzewaj na parze, aż zgęstnieje. Dodaj miód, sól, skórkę otartą z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i utrzyj wszystko na gładką masę. Potem wlej łyżkę stopionego masła i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj dwie tortownice (o średnicy 20 cm), natłuść je masłem i posyp mąką. Wlej ciasto (do połowy wysokości tortownicy) i piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ubij śmietanę. Orzechy posiekaj i 1/3 wymieszaj z kremówką. Masę skrop likierem.

Wyjmij ciasta - każde przekrój na 2 plastry. Wszystkie krążki obficie skrop likierem. Pierwszy krążek ułóż na paterze. Posmaruj go połową musu jabłkowego, przykryj drugim krążkiem i posmaruj resztą musu i kremówką. Przykryj następnym krążkiem i posmaruj kremem. Ostatni krążek posmaruj galaretką i skrop likierem.

Na koniec posyp tort orzechami z cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...