- ciasto:
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 dag masła
- 7 jaj
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z połowy cytryny
- sól
- nadzienie:
- 20 dag łuskanych migdałów
- orzechów laskowych i ziemnych
- 1 kubeczek musu jabłkowego
- 1 niepełna szklanka kremówki
- 1/4 szklanki galaretki brzoskwiniowej (przygotowanej według przepisu na opakowaniu)
- 1 torebka bitej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kieliszek likieru wiśniowego
Przygotuj dwie tortownice (o średnicy 20 cm), natłuść je masłem i posyp mąką. Wlej ciasto (do połowy wysokości tortownicy) i piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ubij śmietanę. Orzechy posiekaj i 1/3 wymieszaj z kremówką. Masę skrop likierem.
Wyjmij ciasta - każde przekrój na 2 plastry. Wszystkie krążki obficie skrop likierem. Pierwszy krążek ułóż na paterze. Posmaruj go połową musu jabłkowego, przykryj drugim krążkiem i posmaruj resztą musu i kremówką. Przykryj następnym krążkiem i posmaruj kremem. Ostatni krążek posmaruj galaretką i skrop likierem.
Na koniec posyp tort orzechami z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz