- ciasto:
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 dag startych migdałów
- 4 łyżki cukru
- do przygotowania formy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- masa:
- 20 dag zmielonego sera twarogowego
- 1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 dag winogron
- 1/2 szklanki rozpuszczonej galaretki cytrynowej (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu)
Teraz przygotuj masę: ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubij na sztywno i dokładnie wymieszaj z serem. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą.
Masę serową przełóż na ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Winogrona umyj, przekrój na pół, ułóż na cieście i polej galaretką. Przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz