Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort serowy z winogronami

Składniki:
    ciasto:
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 dag startych migdałów
  • 4 łyżki cukru
    do przygotowania formy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
    masa:
  • 20 dag zmielonego sera twarogowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 dag winogron
  • 1/2 szklanki rozpuszczonej galaretki cytrynowej (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu)
Przygotuj ciasto: żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na gęsty krem. Dodaj mąkę i migdały. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Teraz przygotuj masę: ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubij na sztywno i dokładnie wymieszaj z serem. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą.

Masę serową przełóż na ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Winogrona umyj, przekrój na pół, ułóż na cieście i polej galaretką. Przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...