- ciasto:
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- do dekoracji:
- krokant
- masa:
- 50 dag zmielonego sera twarogowego
- 1/2ł łyżki esencji pomarańczowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka śmietany 36-proc.
- 3 łyżeczki żelatyny
- do dekoracji:
- 6 owoców kiwi
Przygotuj masę serową: żelatynę namocz w 4 łyżkach wody i rozpuść, lekko ją podgrzewając. Ser utrzyj z esencją pomarańczową, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ubitą na sztywno śmietanę, żelatynę i wymieszaj.
Masę serową przełóż teraz na ostudzone ciasto, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw na 3 godziny do lodówki. Tort obłóż plastrami obranego kiwi, boki obsyp krokantem - podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz