Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort serowy z kiwi

Składniki:
    ciasto:
  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
    do dekoracji:
  • krokant
    masa:
  • 50 dag zmielonego sera twarogowego
  • 1/2ł łyżki esencji pomarańczowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka śmietany 36-proc.
  • 3 łyżeczki żelatyny
    do dekoracji:
  • 6 owoców kiwi
Zacznij od przygotowania ciasta: żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na krem. Z białek i 2 łyżek bardzo zimnej wody ubij pianę. Oba rodzaje mąki przesiej na masę z żółtek, dodaj do nich pianę i wszystko bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotuj masę serową: żelatynę namocz w 4 łyżkach wody i rozpuść, lekko ją podgrzewając. Ser utrzyj z esencją pomarańczową, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ubitą na sztywno śmietanę, żelatynę i wymieszaj.

Masę serową przełóż teraz na ostudzone ciasto, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw na 3 godziny do lodówki. Tort obłóż plastrami obranego kiwi, boki obsyp krokantem - podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...