Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort z kurczakiem

Składniki na 6 porcji:
  • 1 ugotowany mały kurczak
  • 1/2 długiej bułki
  • 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 dag słoniny
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
  • sól
Z kurczaka wyjmij kości, a mięso zmiel razem ze skórą. Słoninę drobno pokrój, stop i dodaj olej. Cebulę obierz, drobno posiekaj, oczyszczone grzyby drobno pokrój, wrzuć na rozgrzany tłuszcz, przykryj i duś 5 minut. Dodaj mięso i posiekaną natkę, po czym starannie wymieszaj, zalej rosołem i zagotuj.

Zestaw z ognia. Żółtka z dwóch jaj roztrzep z połową szklanki mleka i pianą ubitą z białek, wymieszaj z masą. Rozbełtaj widelcem jedno jajo, wymieszaj je z pozostałym mlekiem, dodaj do smaku zmiażdżony (lub sproszkowany) czosnek i sól.

Przygotuj tortownicę. Dno i brzegi wyłóż folią aluminiową, wysmaruj tłuszczem. Bułkę pokrój na cienkie kromki, każdą zanurz w mleku. Przygotowanymi kromkami wyłóż tortownicę, wlej masę, całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 220-250°C.

Upieczony tort odstaw na 5 minut, po czym ostrożnie wyjmij z tortownicy. Tort jest pyszny na gorąco z ostrym sosem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...