- 1 ugotowany mały kurczak
- 1/2 długiej bułki
- 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 cebule
- 5 dag słoniny
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
- sól
Zestaw z ognia. Żółtka z dwóch jaj roztrzep z połową szklanki mleka i pianą ubitą z białek, wymieszaj z masą. Rozbełtaj widelcem jedno jajo, wymieszaj je z pozostałym mlekiem, dodaj do smaku zmiażdżony (lub sproszkowany) czosnek i sól.
Przygotuj tortownicę. Dno i brzegi wyłóż folią aluminiową, wysmaruj tłuszczem. Bułkę pokrój na cienkie kromki, każdą zanurz w mleku. Przygotowanymi kromkami wyłóż tortownicę, wlej masę, całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 220-250°C.
Upieczony tort odstaw na 5 minut, po czym ostrożnie wyjmij z tortownicy. Tort jest pyszny na gorąco z ostrym sosem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz