Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort naleśnikowy z ziemniakami

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • olej
  • sól, biały pieprz
    nadzienie:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag białego sera
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej
  • sól
  • biały pieprz
    ponadto:
  • 5 dag ostrego żółtego sera żółta
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
Jaja rozbełtaj, wlej wodę i mleko, potem dodaj mąkę ze szczyptą soli i pieprzem, a na koniec wszystkie składniki wymieszaj (najlepiej mikserem). Rozgrzaną patelnię posmaruj cienko olejem i usmaż naleśniki.

Ugotowane ziemniaki i biały ser przeciśnij przez praskę. Cebule posiekaj i zrumień na oleju, połącz z masą ziemniaczano-serową, dodaj żółtka i posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Składniki starannie wymieszaj.

W wysmarowanej tłuszczem tortownicy układaj na przemian naleśniki i nadzienie, zaczynając i kończąc naleśnikiem.

Tort posyp startym serem i udekoruj różnokolorową papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 30 minut. Przed podaniem przełóż na udekorowany talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...