- ciasto:
- 1 czubata szklanka mąki
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- olej
- sól, biały pieprz
- nadzienie:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 30 dag białego sera
- 2 cebule
- 2 żółtka
- 1 pęczek szczypiorku
- olej
- sól
- biały pieprz
- ponadto:
- 5 dag ostrego żółtego sera żółta
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
Ugotowane ziemniaki i biały ser przeciśnij przez praskę. Cebule posiekaj i zrumień na oleju, połącz z masą ziemniaczano-serową, dodaj żółtka i posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Składniki starannie wymieszaj.
W wysmarowanej tłuszczem tortownicy układaj na przemian naleśniki i nadzienie, zaczynając i kończąc naleśnikiem.
Tort posyp startym serem i udekoruj różnokolorową papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 30 minut. Przed podaniem przełóż na udekorowany talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz