Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort Ambasador

Składniki:
    biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie kisielu o smaku cytrynowym
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
  • 2 kostki masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 gorzka czekolada
  • po 10 dag rodzynek i orzechów
  • 1 puszka brzoskwiń
Z podanych składników przygotuj ciasto biszkoptowe - jajka ubij z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiej przez sito i wymieszaj widelcem z masą jajeczną. Surowe ciasto wylej do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190°C.

Gdy biszkopt dochodzi w piekarniku, zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Rozbełtaj żółtka, rozprowadź je pozostałym zimnym mlekiem i wymieszaj z budyniem. Wlewaj wrzące mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmij go z ognia i ostudź.

Masło utrzyj na puch i - nie przerywając ucierania - dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Tak uzyskaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej, pokrojonej w drobną kostkę czekolady i całość dokładnie wymieszaj. Do drugiej części masy włóż pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasącz biszkopt sokiem z brzoskwiń a po wierzchu rozsmaruj najpierw ciemny krem, a potem jasny. Resztę czekolady zetrzyj na tarce, posyp nią ciasto i wstaw je do lodówki na 8 godzin.

Przygotowanie tortu jest czasochłonne, ale twoja cierpliwość zostanie nagrodzona - ciasto smakuje wyśmienicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...