- biszkopt:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie kisielu o smaku cytrynowym
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- masa:
- 2 kostki masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 7 żółtek
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
- 2-3 łyżki kakao
- 1 gorzka czekolada
- po 10 dag rodzynek i orzechów
- 1 puszka brzoskwiń
Gdy biszkopt dochodzi w piekarniku, zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Rozbełtaj żółtka, rozprowadź je pozostałym zimnym mlekiem i wymieszaj z budyniem. Wlewaj wrzące mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmij go z ognia i ostudź.
Masło utrzyj na puch i - nie przerywając ucierania - dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Tak uzyskaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej, pokrojonej w drobną kostkę czekolady i całość dokładnie wymieszaj. Do drugiej części masy włóż pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasącz biszkopt sokiem z brzoskwiń a po wierzchu rozsmaruj najpierw ciemny krem, a potem jasny. Resztę czekolady zetrzyj na tarce, posyp nią ciasto i wstaw je do lodówki na 8 godzin.
Przygotowanie tortu jest czasochłonne, ale twoja cierpliwość zostanie nagrodzona - ciasto smakuje wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz