- biszkopt:
- 12 jaj
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag czekolady w proszku
- 25 dag migdałów
- masa:
- 25 dag cukru
- 1 szklanka wody
- 25 dag migdałów
- sok z 1 cytryny
- 1/2 laski wanilii
- polewa:
- 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
- do dekoracji:
- płatki migdałowe
Przygotuj masę: z cukru i wody ugotuj gęsty syrop. Do wrzącego syropu wsyp i chwilkę pogotuj obrane i zmielone migdały. Syrop zestaw z ognia, ostudź do 60°C i ucieraj, aż zrobi się białe. Pod koniec dodaj sok z cytryny i posiekaną wanilię.
Upieczony biszkopt przekrój na 2 krążki, które następnie przełóż jeszcze ciepłą masą. Wierzch tortu oblej polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz