Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort czekoladowy polski

Składniki:
    biszkopt:
  • 12 jaj
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag czekolady w proszku
  • 25 dag migdałów
    masa:
  • 25 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 25 dag migdałów
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
    polewa:
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
    do dekoracji:
  • płatki migdałowe
12 żółtek utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i - wciąż ucierając - stopniowo dodawaj czekoladę w proszku oraz zmielone ze skórką migdały. Z białek ubij następnie sztywną pianę i bardzo delikatnie połącz ją z masą jajeczno-czekoladową. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe powoli przełóż do wysmarowanej i oprószonej mąką dużej tortownicy, po czym wstaw do ciepłego piekarnika i piecz około 50 minut.

Przygotuj masę: z cukru i wody ugotuj gęsty syrop. Do wrzącego syropu wsyp i chwilkę pogotuj obrane i zmielone migdały. Syrop zestaw z ognia, ostudź do 60°C i ucieraj, aż zrobi się białe. Pod koniec dodaj sok z cytryny i posiekaną wanilię.

Upieczony biszkopt przekrój na 2 krążki, które następnie przełóż jeszcze ciepłą masą. Wierzch tortu oblej polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...