- biszkopt:
- 20 dag maku
- 5 łyżek bułki tartej
- 20 dag cukru
- 8 jaj
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- syrop:
- 1 szklanka wody
- 10 dag cukru
- 1 kieliszek spirytusu
- sok z 1 cytryny
- krem:
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
- 1/2 kieliszka spirytusu
- tłuszcz do tortownicy
- do dekoracji:
- 5 dag drobno posiekanych orzechów
Przygotuj odpowiednią tortownicę - dokładnie wysmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą, po czym przełóż do niej masę makową. Biszkopt wstaw do średnio gorącego piekarnika na około 45 minut.
Czas na przygotowanie kremu. Masło utrzyj na puszystą masę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na parze, następnie zestaw je i dalej ucieraj aż wystygną. Utarte masło delikatnie połącz z utartymi żółtkami. Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody, następnie połącz ze spirytusem, przestudź i po trochu dodawaj do kremu (ciągle mieszając).
Zagotuj wodę z cukrem, odstaw do ostygnięcia, wlej sok z cytryny i alkohol. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwa krążki, które następnie nasącz przygotowanym syropem. Jeden krążek posmaruj połową masy kawowej i delikatnie przykryj drugim. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem i obsyp posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz