Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort Bajgus

Składniki:
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 4-5 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 50 dag śmietanki kremówki
  • 5 jabłek
  • 1 1/2 l soku jabłkowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • tłuszcz do tortownicy
Ubij pianę z białek. W trakcie ubijania wsypuj po trochu cukier, stopniowo dodając też żółtka. Mąkę tortową połącz z mąką ziemniaczaną i kakao, a wszystko wymieszaj z masą jajeczną. Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20-22 cm wlej ciasto i piecz je przez około 30 minut.

W tym czasie obierz jabłka, potnij je na kawałki i obgotuj przez kilka minut w soku jabłkowym (co powinno zapobiec ich rozpadnięciu się), a następnie osącz je niemal do sucha. Ubij 30 dag śmietany, wsyp do niej cukier wanilinowy, dodaj rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę. Krem waniliowy połącz z jabłkami.

Gotowy już biszkopt przekrój w poprzek na dwa blaty i przełóż je kremem. Ubij resztę śmietany, posmaruj nią tort i... odetchnąwszy od pilnego wczytywania się w przepis, puść wodze fantazji i udekoruj ciasto wedle własnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...