- 5 łyżek mąki tortowej
- 4-5 jaj
- 7 łyżek cukru
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 50 dag śmietanki kremówki
- 5 jabłek
- 1 1/2 l soku jabłkowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
- tłuszcz do tortownicy
W tym czasie obierz jabłka, potnij je na kawałki i obgotuj przez kilka minut w soku jabłkowym (co powinno zapobiec ich rozpadnięciu się), a następnie osącz je niemal do sucha. Ubij 30 dag śmietany, wsyp do niej cukier wanilinowy, dodaj rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę. Krem waniliowy połącz z jabłkami.
Gotowy już biszkopt przekrój w poprzek na dwa blaty i przełóż je kremem. Ubij resztę śmietany, posmaruj nią tort i... odetchnąwszy od pilnego wczytywania się w przepis, puść wodze fantazji i udekoruj ciasto wedle własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz