Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort - hit przyjęcia

Składniki:
    biszkopt I:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    biszkopt II:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag maku
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    poncz:
  • 2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki likieru amaretto
    masa:
  • 1 słoik konfitury jagodowej
  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • galaretka pomarańczowa
    do dekoracji: owoce cytrusowe
Na początku przygotuj pierwszy biszkopt: z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp cukier. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawaj najpierw po jednym żółtku, a później po łyżce mąki, cały czas delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto przełóż do średniej wielkości tortownicy i wstaw do ciepłego piekarnika (180°C) mniej więcej na 30 minut.

W podobny sposób upiecz z podanych składników drugi biszkopt, dodając razem z mąką mak.
Wodę zagotuj z cukrem, a do zimnej wlej sok z cytryny i likier.

Ubij kremówkę. Odłóż jedną trzecią, a resztę wymieszaj z tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie (pół szklanki).

Każdy biszkopt przekrój na dwa krążki, nasącz przygotowanym ponczem i układaj w następującej kolejności: biały krążek, połowa bitej śmietany wymieszana z galaretką, krążek makowy, konfitura jagodowa, krążek makowy, pozostała bita śmietana z galaretką, krążek biały.

Wierzch tortu i boki posmaruj białą bitą śmietaną. Do dekoracji możesz wykorzystać owoce cytrusowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...