- biszkopt I:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- biszkopt II:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag maku
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz:
- 2 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki likieru amaretto
- masa:
- 1 słoik konfitury jagodowej
- 3 szklanki śmietany kremówki
- galaretka pomarańczowa
- do dekoracji: owoce cytrusowe
Gotowe ciasto przełóż do średniej wielkości tortownicy i wstaw do ciepłego piekarnika (180°C) mniej więcej na 30 minut.
W podobny sposób upiecz z podanych składników drugi biszkopt, dodając razem z mąką mak.
Wodę zagotuj z cukrem, a do zimnej wlej sok z cytryny i likier.
Ubij kremówkę. Odłóż jedną trzecią, a resztę wymieszaj z tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie (pół szklanki).
Każdy biszkopt przekrój na dwa krążki, nasącz przygotowanym ponczem i układaj w następującej kolejności: biały krążek, połowa bitej śmietany wymieszana z galaretką, krążek makowy, konfitura jagodowa, krążek makowy, pozostała bita śmietana z galaretką, krążek biały.
Wierzch tortu i boki posmaruj białą bitą śmietaną. Do dekoracji możesz wykorzystać owoce cytrusowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz