- biszkopt:
- 6 jaj
- po 6 łyżek mąki i cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- masa:
- 3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- po 2 łyżki galaretki (o trzech różnych smakach)
- 1 puszka ananasów
- do dekoracji:
- cząstki mandarynek
Następnie rozpuść 2 łyżki galaretki (każdego smaku oddzielnie) w 3 łyżkach wrzącej wody i przestudź.
Ananasy wyjmij z puszki, odcedź (syrop zostaw do nasączenia blatów) i drobno posiekaj.
Teraz przygotuj masę śmietanową: kremówkę wlej do wysokiego naczynia, ubij z cukrem pudrem, podziel na trzy części, do każdej z nich wlej inną przestudzoną galaretkę i chwilę miksuj.
Blat spodni nasącz syropem, posmaruj bitą śmietaną wiśniową (część zostaw do dekoracji), po czym posyp połową posiekanych ananasów. Całość przykryj drugim blatem, nasącz go syropem, posmaruj bitą śmietaną cytrynową (część zostaw do dekoracji) i posyp resztą ananasów. Na koniec przykryj trzecim blatem, nasącz go syropem i posmaruj bitą śmietaną pomarańczową. Tą samą śmietaną posmaruj również boki tortu. Wierzch udekoruj mandarynkami oraz odłożoną dwukolorową bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz