Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort waflowy

Składniki:
  • 5 okrągłych andrutów
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 czubata szklanka cukru
  • po 15 dag masła i dżemu pomarańczowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki rumu
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki żelatyny
    polewa:
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
    do dekoracji:
  • kilka mandarynek
  • 5 dag orzechów włoskich
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie (ćwierć szklanki) i po wystudzeniu połącz ją z dżemem wiśniowym. Masło utrzyj z cukrem na pulchną masę, po czym dodaj orzechy i wymieszaj z dżemem pomarańczowym, sokiem z cytryny i rumem. Jedne andruty posmaruj tą masą, drugie - dżemem wiśniowym, układając wafle na przemian.

Wierzch i boki oblej polewą czekoladową i obsyp posiekanymi orzechami. Tort udekoruj na koniec cząstkami mandarynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...