- biszkopt:
- 15 dag mąki
- 25 dag cukru
- 5 dag gorzkiej czekolady w proszku
- 8 jaj
- szczypta soli
- krem:
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 7 dag cukru
- 3 dag mąki
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki kirszu lub wiśniówki
- do nasączenia:
- 1/4 szklanki wody
- 5 dag cukru
- 1/4 szklanki wiśniówki
- ponadto:
- 10 dag czereśni z kompotu
- cukier puder do posypania
Teraz czas na krem. Mleko zagotuj. Żółtka i cukier utrzyj na puszystą masę i dokładnie wymieszaj z mąką, a potem - cały czas mieszając - bardzo powoli dolewaj gorące mleko. Rozprowadzoną masę podgrzewaj, ciągle mieszając, aż się zagotuje, po czym zestaw z ognia i wystudź.
Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie połącz z ostudzonym kremem, a pod koniec także z kirszem (wiśniówką).
Przygotuj syrop: zagotuj cukier z wodą, zestaw z ognia, przestudź, wlej alkohol.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwa krążki i każdy nasącz syropem. Krążek spodni posmaruj kremem, ułóż na nim osączone czereśnie, przykryj krążkiem górnym, posyp go cukrem pudrem i udekoruj kilkoma czereśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz