Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort ze Schwarzwaldu

Składniki:
    biszkopt:
  • 15 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 5 dag gorzkiej czekolady w proszku
  • 8 jaj
  • szczypta soli
    krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 7 dag cukru
  • 3 dag mąki
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki kirszu lub wiśniówki
    do nasączenia:
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 dag cukru
  • 1/4 szklanki wiśniówki
    ponadto:
  • 10 dag czereśni z kompotu
  • cukier puder do posypania
Cukier i 8 żółtek ubij na kogel-mogel, następnie wsyp mąkę i czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z 8 białek ubij sztywną pianę, dodając szczyptę soli, delikatnie połącz z masą. Ciasto przełóż do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.

Teraz czas na krem. Mleko zagotuj. Żółtka i cukier utrzyj na puszystą masę i dokładnie wymieszaj z mąką, a potem - cały czas mieszając - bardzo powoli dolewaj gorące mleko. Rozprowadzoną masę podgrzewaj, ciągle mieszając, aż się zagotuje, po czym zestaw z ognia i wystudź.

Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie połącz z ostudzonym kremem, a pod koniec także z kirszem (wiśniówką).

Przygotuj syrop: zagotuj cukier z wodą, zestaw z ognia, przestudź, wlej alkohol.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwa krążki i każdy nasącz syropem. Krążek spodni posmaruj kremem, ułóż na nim osączone czereśnie, przykryj krążkiem górnym, posyp go cukrem pudrem i udekoruj kilkoma czereśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...