Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort błyskawiczny

Składniki:
  • 3 gotowe blaty biszkoptowe (najlepiej czekoladowe)
  • 4-5 łyżek galaretki z czarnych porzeczek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki brązowego rumu
  • 25 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • 1 czekolada deserowa
    glazura do orzechów:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, a następnie podgrzewaj, aż się rozpuści i wtedy wymieszaj z rumem. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier i cukier waniliowy, jeszcze minutę ją ubij i połącz z wystudzoną, rozpuszczoną żelatyną. Dwa krążki biszkoptu posmaruj podgrzaną galaretką porzeczkową i bitą śmietaną (3/4 szklanki kremu odłóż na później). Posmarowane blaty nałóż na siebie i nakryj je trzecim krążkiem. Resztą kremu posmaruj wierzch i wstaw tort do lodówki na 2 godziny.

Składniki glazury podgrzewaj przez 5 minut w rondelku, ciągle je mieszając. Zanurzaj kolejno orzechy w glazurze i układaj je na pergaminie do wyschnięcia. Schłodzony tymczasem tort posyp startą czekoladą i ozdób orzechami w glazurze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...