- 20 dag fasoli Jaś
- 4 jaja
- 15 dag cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 1-2 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki przesianej tartej bułki
- 1 słoik dżemu agrestowego lub z czerwonych porzeczek
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj je z fasolową masą.
Tortownicę natrzyj masłem, wysyp tartą bułką, wlej ciasto, wstaw do nagrzanego (około 180°C) piekarnika. Tort trzeba piec 30-35 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze upieczony. Po przestudzeniu wyjmij ciasto z formy, ostrym nożem przekrój w poprzek, przełóż kwaśnym dżemem, na koniec obficie posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz