Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort z fasoli

Składniki:
  • 20 dag fasoli Jaś
  • 4 jaja
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki przesianej tartej bułki
  • 1 słoik dżemu agrestowego lub z czerwonych porzeczek
Umytą fasolę zalej przegotowaną wodą, zostaw na noc, następnego dnia ugotuj. Pod koniec gotowania posól, odcedź, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Następnie utrzyj żółtka z cukrem (10 dag) na pianę i cały czas ucierając, dodawaj stopniowo przetartą fasolę, proszek do pieczenia, posiekaną wanilię, migdały i kaszę mannę.

Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj je z fasolową masą.

Tortownicę natrzyj masłem, wysyp tartą bułką, wlej ciasto, wstaw do nagrzanego (około 180°C) piekarnika. Tort trzeba piec 30-35 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze upieczony. Po przestudzeniu wyjmij ciasto z formy, ostrym nożem przekrój w poprzek, przełóż kwaśnym dżemem, na koniec obficie posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...