- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 15 dag masła
- sok z cytryny
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- nadzienie:
- 5 dag wędzonki
- 3-4 pory
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 7 dag masła
- 3 jaja
- 15 dag sera cheddar
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- do dekoracji:
- listki świeżej bazylii
A teraz nadzienie. Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną wędzonkę i chwilę smaż. Pory oczyść, pokrój w plasterki, wsyp do wędzonki i zeszklij. Teraz wlej ocet i wsyp mąkę, całość wymieszaj. Masę zestaw z ognia, rozprowadź mlekiem i ponownie podgrzej do zgęstnienia. Na koniec przestudź.
Teraz rozbełtaj 2 jaja, wymieszaj je ze startym na tarce żółtym serem (łyżkę sera zostaw na potem) i z pieprzem oraz połącz z masą porową. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wylep nim formę (najlepiej tortownicę) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wyłóż nadzienie, przykryj je rozwałkowanym pozostałym ciastem tak, by brzegi obu jego części dały się zlepić. Tort posmaruj rozbełtanym trzecim jajem i ponakłuwaj widelcem (będzie to ujście dla powstającej w czasie pieczenia pary).
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp odłożonym startym serem i ponownie zapiecz. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz