Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort z porów

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • 5 dag wędzonki
  • 3-4 pory
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dag masła
  • 3 jaja
  • 15 dag sera cheddar
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    do dekoracji:
  • listki świeżej bazylii
Na początku posiekaj masło z mąką, potem dodaj sok z cytryny wymieszany z wodą i solą. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

A teraz nadzienie. Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną wędzonkę i chwilę smaż. Pory oczyść, pokrój w plasterki, wsyp do wędzonki i zeszklij. Teraz wlej ocet i wsyp mąkę, całość wymieszaj. Masę zestaw z ognia, rozprowadź mlekiem i ponownie podgrzej do zgęstnienia. Na koniec przestudź.

Teraz rozbełtaj 2 jaja, wymieszaj je ze startym na tarce żółtym serem (łyżkę sera zostaw na potem) i z pieprzem oraz połącz z masą porową. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wylep nim formę (najlepiej tortownicę) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wyłóż nadzienie, przykryj je rozwałkowanym pozostałym ciastem tak, by brzegi obu jego części dały się zlepić. Tort posmaruj rozbełtanym trzecim jajem i ponakłuwaj widelcem (będzie to ujście dla powstającej w czasie pieczenia pary).

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp odłożonym startym serem i ponownie zapiecz. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...