- 1 kg ziemniaków
- 8 dag masła
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1 1/2 szklanki bułki tartej
- 15 dag cheddara
- 5 dag parmezanu
- 1 kolorowa papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Układaj w niej warstwami plasterki ziemniaków, a każdą z nich posmaruj oliwą z masłem i posyp bułką tartą wymieszaną z serami. Całość dobrze ugnieć. Na wierzchu rozrzucić pokrojone na kawałki pozostałe masło, talarki cebuli oraz paski papryki.
Tort wstaw do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 40-50 minut. Upieczony posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz