Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort ziemniaczany

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg ziemniaków
  • 8 dag masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 1/2 szklanki bułki tartej
  • 15 dag cheddara
  • 5 dag parmezanu
  • 1 kolorowa papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
Ziemniaki obierz i ugotuj tak, aby były półtwarde, odstaw do wystygnięcia, potem pokrój w cienkie plasterki. 3 dag masła rozgrzej z oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i Jarzynkę. Oba sery zetrzyj na tarce i wymieszaj z bułką tartą. Kolorowe papryki pokrój w paski, a cebulę w talarki.

Tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Układaj w niej warstwami plasterki ziemniaków, a każdą z nich posmaruj oliwą z masłem i posyp bułką tartą wymieszaną z serami. Całość dobrze ugnieć. Na wierzchu rozrzucić pokrojone na kawałki pozostałe masło, talarki cebuli oraz paski papryki.

Tort wstaw do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 40-50 minut. Upieczony posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...