- 50 dag ogórków sałatkowych
- 1/2 litra maślanki
- 15 dag jogurtu naturalnego
- 8 rzodkiewek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- sól
- pieprz
- cukier
Maślankę i jogurt wlej do wysokiego naczynia, dodaj pokrojone ogórki i 3/4 zieleniny, całość zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, octem winnym i szczyptą cukru, po czym wstaw na godzinę do lodówki.
Rzodkiewki oczyść i wraz z odłożonym wcześniej ogórkiem pokrój w plasterki. Chłodnik rozlej do 4 talerzy, do każdej porcji włóż po kilka plasterków rzodkiewki i ogórka, posyp zieleniną.
Jeżeli chcesz nieco zmienić smak chłodnika, dodaj do niego więcej warzyw: podzielony na różyczki kalafior, pokrojoną w kostkę paprykę i lekko obgotowany zielony groszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz