Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Chłodnik ogórkowy z maślanką

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag ogórków sałatkowych
  • 1/2 litra maślanki
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 8 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Jeden ogórek odłóż, resztę obierz i pokrój w kostkę. Natkę i koperek opłucz, potem posiekaj.

Maślankę i jogurt wlej do wysokiego naczynia, dodaj pokrojone ogórki i 3/4 zieleniny, całość zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, octem winnym i szczyptą cukru, po czym wstaw na godzinę do lodówki.

Rzodkiewki oczyść i wraz z odłożonym wcześniej ogórkiem pokrój w plasterki. Chłodnik rozlej do 4 talerzy, do każdej porcji włóż po kilka plasterków rzodkiewki i ogórka, posyp zieleniną.

Jeżeli chcesz nieco zmienić smak chłodnika, dodaj do niego więcej warzyw: podzielony na różyczki kalafior, pokrojoną w kostkę paprykę i lekko obgotowany zielony groszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...