Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kruchy placek w czerwonej koronie

Składniki:
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
    masa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 kostki masła
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: na stolnicy posiekaj mąkę z margaryną. Dodaj jajka, obydwa cukry i proszek do pieczenia. Ciasto energicznie zagnieć, potem zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.

Teraz zrób masę: budyń waniliowy ugotuj według przepisu na opakowaniu, ostudź. Masło zmiksuj, potem (cały czas miksując) powoli dodawaj do niego budyń.

Blachę natłuść, boki i dno wylep ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C, po czym wyjmij i ostudź.

Większe truskawki pokrój w ćwiartki, mniejsze na połówki.

Ciasto posmaruj kremem waniliowym, na nim ułóż truskawki. Płatki migdałowe zrumień na patelni i udekoruj nimi wierzch ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...