Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pyszny sernik krakowski

Składniki na 20 porcji:
    masa serowa:
  • 1 kg białego tłustego sera
  • 10 jaj
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 150 g rodzynek
  • sól
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • opakowanie cukru waniliowego
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • zapach waniliowy
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Zacznij od przygotowania ciasta: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło, posiekaj. Dodaj żółtka, cukier, zapach waniliowy i sól. Teraz zagnieć ciasto i włóż je do lodówki.

Przygotuj masę serową: rodzynki włóż do miseczki, zalej wrzącą wodą i odstaw na 20 minut. Jajka umyj. Ser dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa. Przygotowany ser przełóż do miski. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do sera wlewaj po jednym żółtku, wsypuj cukier i cukier waniliowy, całość dokładnie zmiksuj.

W rondlu stop masło, zdejmij z ognia, przestudź. Masło wlewaj powoli do masy serowej. Wyrabiaj masę mikserem, aż tłuszcz dokładnie połączy się z serem i żółtkami.

Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Rodzynki osącz. Teraz do masy serowej wsyp rodzynki i skórkę, powoli dodawaj pianę, delikatnie mieszając masę łyżką.

Blachę wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Następnie odetnij 1/4 placka, pokrój go w 1,5 cm paski. Placek ułóż na blasze, formując wyższe krawędzie.

Wyłóż masę serową, na wierzchu ułóż kratkę z pasków. Wstaw do piekarnika, piecz 60 minut w temperaturze 160-180°C. Po upieczeniu sernik wyjmij, pokrój dopiero po wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...