Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sernik krakowski

Składniki:
  • 40 dag ciasta kruchego lub półkruchego
  • 80 dag twarogu
  • 100 ml śmietany
  • 4 jaja
  • 5 dag masła
  • 35 dag cukru pudru
  • 3 łyżki mąki kartoflanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko do smarowania
  • 3 łyżki lukru
Rozwałkuj i podpiecz cienko 2/3 ciasta - będzie to spód do sernika. Ser zmiel, przetrzyj przez sito i połącz z roztartym masłem, śmietaną i mąką kartoflaną, a żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodawaj małymi porcjami masę serową, po czym delikatnie wymieszaj je z białkami ubitymi na sztywną pianę i wyłóż na podpieczony spód.

Z pozostałego ciasta powycinaj paski i poukładaj je ukośnie w dwucentymetrowych odstępach na serniku. Na pierwszej warstwie pasków ułóż drugą warstwę na krzyż tak aby powstała kratka i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Pieczenie potrwa około godziny w temperaturze 180°C.

Do sernika można dodać bakalie (kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki itp.).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...