Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort z naleśników

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1/4 l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
    nadzienie:
  • 1 kg pomidorów
  • 35 dag szpinaku świeżego lub 25 dag mrożonego
  • 25 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 35 dag mozzarelli
  • 4 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz pieczarki pokrój w plastry, obrany czosnek zmiażdż, a bazylię potnij w paseczki.

Świeży szpinak przebierz, opłucz, poodcinaj ogonki, zalej wrzątkiem i - lekko osolony - pogotuj około 5 minut, po czym odcedź i drobno posiekaj. Natomiast szpinak mrożony po lekkim rozmrożeniu wrzuć na 2 łyżki rozpuszczonego na ogniu masła, wraz z czosnkiem przez chwilę podduś, dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną wody i całość zagotuj oraz dopraw solą, pieprzem i śmietaną. Na rozpuszczoną resztę masła wrzuć pieczarki i uduś je aż do wyparowania soku, soląc dopiero na końcu.

Z mąki, jajek, mleka i soli zagnieć ciasto. Usmaż 4 grube naleśniki i - tak jak tort - poprzekładaj je szpinakiem, pieczarkami i pomidorami, posyp mozzarellą i zapiecz przez 40 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...