- ciasto:
- 20 dag mąki
- 2 jaja
- 1/4 l mleka
- 2 łyżki oleju
- sól
- nadzienie:
- 1 kg pomidorów
- 35 dag szpinaku świeżego lub 25 dag mrożonego
- 25 dag pieczarek
- 1 łyżeczka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 35 dag mozzarelli
- 4 łyżki masła
- pieprz
- sól
Świeży szpinak przebierz, opłucz, poodcinaj ogonki, zalej wrzątkiem i - lekko osolony - pogotuj około 5 minut, po czym odcedź i drobno posiekaj. Natomiast szpinak mrożony po lekkim rozmrożeniu wrzuć na 2 łyżki rozpuszczonego na ogniu masła, wraz z czosnkiem przez chwilę podduś, dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną wody i całość zagotuj oraz dopraw solą, pieprzem i śmietaną. Na rozpuszczoną resztę masła wrzuć pieczarki i uduś je aż do wyparowania soku, soląc dopiero na końcu.
Z mąki, jajek, mleka i soli zagnieć ciasto. Usmaż 4 grube naleśniki i - tak jak tort - poprzekładaj je szpinakiem, pieczarkami i pomidorami, posyp mozzarellą i zapiecz przez 40 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz