Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort z placków ziemniaczanych z pieczarkami

Składniki:
    ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • (ilość mąki użyta do ciasta zależy od soczystości ziemniaków)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
    farsz:
  • 60 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
    sos:
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml mleka lub mleka ze śmietanką
  • gałka muszkatołowa
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • ewentualnie sos pieczarkowy
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Teraz wbij jajko, wsyp mąkę, całość przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Placki (o średnicy deserowego talerzyka) smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano i odkładaj w ciepłe miejsce.

Przygotuj farsz: pieczarki oczyść, opłucz, osącz i drobno posiekaj. Cebule obierz i również drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę, dodaj pieczarki i duś 7-10 minut. Pod koniec duszenia dodaj masło, sól, pieprz i wlej śmietanę.

Na każdy placek rozłóż duszone pieczarki, przykrywając farsz następnym plackiem. Ułóż tak 4-5 warstw.

W garnku rozpuść na małym ogniu masło, dodaj mąkę i - nie rumieniąc -wymieszaj na jednolitą masę. Następnie wlej zimne mleko lub mleko ze śmietanką i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw musztardą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Sos własnej roboty z powodzeniem możesz zastąpić gotowym sosem pieczarkowym.

Sosem polej tort, a wierzch posyp pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...