- ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- (ilość mąki użyta do ciasta zależy od soczystości ziemniaków)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- farsz:
- 60 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- sos:
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 400 ml mleka lub mleka ze śmietanką
- gałka muszkatołowa
- musztarda
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- ewentualnie sos pieczarkowy
Placki (o średnicy deserowego talerzyka) smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano i odkładaj w ciepłe miejsce.
Przygotuj farsz: pieczarki oczyść, opłucz, osącz i drobno posiekaj. Cebule obierz i również drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę, dodaj pieczarki i duś 7-10 minut. Pod koniec duszenia dodaj masło, sól, pieprz i wlej śmietanę.
Na każdy placek rozłóż duszone pieczarki, przykrywając farsz następnym plackiem. Ułóż tak 4-5 warstw.
W garnku rozpuść na małym ogniu masło, dodaj mąkę i - nie rumieniąc -wymieszaj na jednolitą masę. Następnie wlej zimne mleko lub mleko ze śmietanką i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw musztardą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sos własnej roboty z powodzeniem możesz zastąpić gotowym sosem pieczarkowym.
Sosem polej tort, a wierzch posyp pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz