- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 2 i 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 dag wiórków kokosowych
- 20 dag gorzkiej czekolady
- kilka obranych migdałów
- 3 cząstki pomarańczy
- tłuszcz do formy
- polewa:
- 15 dag gorzkiej czekolady (tartej)
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 125 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżka rumu
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj (po jednym) żółtka, delikatnie wymieszaj. Teraz wsyp obie mąki przesiane z proszkiem, ciasto powoli wymieszaj łyżką.
Ciasto nałóż do tortownicy, piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z formy i ostudź.
Żelatynę spożywczą namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Ananasa osącz z zalewy, kilka plastrów odłóż do dekoracji, a resztę pokrój w małą kostkę.
2 szklanki kremówki ubij z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę podgrzej, aż się rozpuści, wymieszaj z niewielką ilością bitej śmietany, po czym połącz z pozostałą śmietaną i podziel ją na 2 części. Pierwszą połącz z pokruszoną czekoladą (50 g), a drugą z pokrojonym ananasem.
Upieczony wcześniej biszkopt przekrój na 3 krążki. Od dołu posmaruj go kremem z czekoladą, następny krążek kremem ananasowym, złóż.
Teraz przygotuj polewę: czekoladę, śmietankę, masło i cukier rozgrzej na małym ogniu. Przetrzyj na gładką masę, dodaj rum, wymieszaj i polej nią tort. Wierzch tortu udekoruj ananasem i cząstkami pomarańczy. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Pozostałą kremówkę ubij i posmaruj nią boki tortu. Ciasto ozdób kleksami śmietanki, ananasem i wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz