Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort ananasowy

Składniki na 12 porcji:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 2 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • kilka obranych migdałów
  • 3 cząstki pomarańczy
  • tłuszcz do formy
    polewa:
  • 15 dag gorzkiej czekolady (tartej)
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka rumu
Na teflonowej patelni upraż wiórki kokosowe. Następnie posmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm i obsyp ją wiórkami (dwie łyżki odłóż).

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj (po jednym) żółtka, delikatnie wymieszaj. Teraz wsyp obie mąki przesiane z proszkiem, ciasto powoli wymieszaj łyżką.

Ciasto nałóż do tortownicy, piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z formy i ostudź.

Żelatynę spożywczą namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Ananasa osącz z zalewy, kilka plastrów odłóż do dekoracji, a resztę pokrój w małą kostkę.

2 szklanki kremówki ubij z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę podgrzej, aż się rozpuści, wymieszaj z niewielką ilością bitej śmietany, po czym połącz z pozostałą śmietaną i podziel ją na 2 części. Pierwszą połącz z pokruszoną czekoladą (50 g), a drugą z pokrojonym ananasem.

Upieczony wcześniej biszkopt przekrój na 3 krążki. Od dołu posmaruj go kremem z czekoladą, następny krążek kremem ananasowym, złóż.

Teraz przygotuj polewę: czekoladę, śmietankę, masło i cukier rozgrzej na małym ogniu. Przetrzyj na gładką masę, dodaj rum, wymieszaj i polej nią tort. Wierzch tortu udekoruj ananasem i cząstkami pomarańczy. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Pozostałą kremówkę ubij i posmaruj nią boki tortu. Ciasto ozdób kleksami śmietanki, ananasem i wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...