Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort orzechowy z miodem

Składniki:
    ciasto:
  • 37 dag mąki
  • 15 dag schłodzonego masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 laska wanilii
    nadzienie:
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 dag miodu
  • 25 dag gęstej (ciężkiej) śmietany
  • 30 dag orzechów włoskich
Wymieszaj mąkę i pokrojone masło, następnie dodaj pozostałe składniki ciasta, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na desce posypanej mąką, zrób z niego dwie warstwy. Jedną warstwę przełóż do formy posypanej mąką.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia i podgotuj je.
Do formy, w której znajduje się pierwsza warstwa ciasta przełóż nadzienie, przykryj drugą warstwą i piecz 45 minut w temperaturze 200°C.

Przed podaniem tort posyp cukrem pudrem.
W cieście należy zrobić małe otwory, aby para mogła się swobodnie wydostać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...