- biszkopt:
- 10 dag mąki
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 30 dag cukru
- 12 białek
- szczypta soli
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- masa bezowa:
- 20 dag cukru
- 2 białka
- 1/2 łyżki miodu
- krokant pistacjowy:
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag posiekanych pistacji
- 1 łyżka margaryny
Z cukru (łyżeczkę odłóż) i 80 ml wody ugotuj gęsty syrop. W tym czasie białka ubij z łyżeczką cukru na sztywną pianę. Pianę ubijaj, dolewając do niej cienkim strumieniem gorący syrop. Ubijaj ją do całkowitego wystygnięcia. Na koniec dodaj miód i wymieszaj.
Upieczone ciasto grubo posmaruj pianą. Łyżką uformuj falisty wzór. Na patelni lekko skarmelizuj cukier puder. Do karmelu dodaj posiekane pistacje, dokładnie wymieszaj. Masę pistacjową rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i rozwałkuj. Gdy stwardnieje, ostrożnie pokrusz ją wałkiem. Pokruszonym krokantem posyp wierzch tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz