Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort anielski

Składniki na 12 porcji:
    biszkopt:
  • 10 dag mąki
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag cukru
  • 12 białek
  • szczypta soli
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
    masa bezowa:
  • 20 dag cukru
  • 2 białka
  • 1/2 łyżki miodu
    krokant pistacjowy:
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag posiekanych pistacji
  • 1 łyżka margaryny
Oba rodzaje mąki oraz 1/3 cukru dokładnie wymieszaj. Białka lekko ubij, dodając do nich sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dosypuj resztę cukru wymieszanego z wanilią i ubijaj do chwili, aż powstanie sztywna piana. Mieszaninę z mąki i cukru przesiej na pianę i delikatnie z nią wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm, a teraz wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut w temperaturze 175°C.

Z cukru (łyżeczkę odłóż) i 80 ml wody ugotuj gęsty syrop. W tym czasie białka ubij z łyżeczką cukru na sztywną pianę. Pianę ubijaj, dolewając do niej cienkim strumieniem gorący syrop. Ubijaj ją do całkowitego wystygnięcia. Na koniec dodaj miód i wymieszaj.

Upieczone ciasto grubo posmaruj pianą. Łyżką uformuj falisty wzór. Na patelni lekko skarmelizuj cukier puder. Do karmelu dodaj posiekane pistacje, dokładnie wymieszaj. Masę pistacjową rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i rozwałkuj. Gdy stwardnieje, ostrożnie pokrusz ją wałkiem. Pokruszonym krokantem posyp wierzch tortu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...