Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Książęcy tort czekoladowy

Składniki na 16 porcji:
    ciasto:
  • 12 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 25 dag)
  • 10 czubatych łyżek mąki (ok. 20 dag)
  • 1 szklanka cukru (ok. 25 dag)
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
    krem i polewa:
  • 15 płaskich łyżek masła lub margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru lub drobno mielonego cukru (około 15 dag)
  • 25 dag polewy czekoladowej lub gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3-4 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżka masła kokosowego (lub masła z wiórkami kokosowymi)
  • 16 połówek orzechów włoskich
Przygotuj ciasto: w tym celu utrzyj miękki tłuszcz z cukrem, solą oraz cukrem waniliowym na masę o konsystencji gęstego kremu. Jajka rozbij o brzeg szklanki i oddzielone żółtka dodaj do masy. Następnie zmieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną i - wsypując ją po jednej łyżce do masy - nadal ucieraj, po czym delikatnie wymieszaj z ubitą z białek pianą.

Wysmaruj dno tortownicy (o średnicy 24 cm) tłuszczem, przełóż do niej 1/6 ciasta, wyrównaj powierzchnię łyżką zamoczoną w zimnej wodzie i wstaw ciasto na 8 - 10 minut do dobrze nagrzanego (200°C) piekarnika. Po upieczeniu wyjmij blat do ostudzenia i w ten sam sposób upiecz 5 pozostałych warstw tortu.

Przygotuj nadzienie: utrzyj miękki tłuszcz z cukrem waniliowym, w trakcie ucierania dodając stopniowo przesiany cukier puder i kakao. Posmaruj pierwszy blat ciasta warstwą 1/5 czekoladowego kremu, przykryj drugim i tak samo postąp z kolejnymi, uważając, by nadzienie nie spływało po bokach tortu.

Rozpuszczoną w rondelku polewę z masłem kokosowym wylej na środek tortu tak, aby spłynęła po bokach i rozsmaruj ją długim nożem. Na wierzchu ciasta ułóż 16 połówek orzechów włoskich, zaznaczając nimi liczbę porcji i gotowy już, umieszczony na paterze tort wstaw na kilka godzin do lodówki. Pokroisz go na kawałki dopiero wtedy, gdy dobrze zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...