Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Szynka i sos beszamel

Składniki:
  • 25 dag pokrojonej szynki kominkowej
  • 1 puszka ananasa
  • mandarynki
  • 1 sałata
    sos:
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 400 ml mleka lub mleka ze śmietanką
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
W garnku rozpuść na małym ogniu masło, dodaj mąkę i nie rumieniąc wymieszaj na jednolitą masę, po czym wlej zimne mleko lub mleko ze śmietanką i - mieszając - gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw go potem gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Mandarynkę obierz i podziel na cząstki, natomiast ananasy pokrój na grube paski. Na talerzu ułóż na liściach sałaty zawinięte w ananasa 2 plastry szynki, obok wylej sos beszamel i całość udekoruj mandarynkami i kawałkami ananasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...