Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Łazanki zapiekane z makiem

Składniki:
    łazanki:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
    mak:
  • 25 dag maku
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżka miodu do smaku
  • 5 dag orzechów
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej (w cukrze)
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
Przygotuj ciasto: wymieszaj podane składniki, wsyp szczyptę soli i zagnieć ciasto, starannie je wyrabiając. Następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Placki te potnij w pasy szerokości 1,5-2 cm i poskładaj po 4 pasy jeden na drugim i w tej formie potnij w kwadraty, które należy pooddzielać od siebie i rozsypać do przeschnięcia.

Teraz ugotuj kluski i dokładnie odsącz je na sicie oraz wymieszaj z masłem. Przygotuj mak: umyj go kilka razy w zimnej wodzie, odcedź, sparz wrzątkiem i zostaw na 4-5 godzin, po czym zlej wodę i sam mak przepuść przez maszynkę, a następnie - ucierając - niewielkimi porcjami dodaj do niego cukier puder i miód, a na koniec wrzuć bakalie i wszystko dokładnie wymieszaj (możesz też dodać śmietankę).

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, ułóż warstwami łazanki i mak, przykryj je łazankami i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...