- łazanki:
- 20 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
- mak:
- 25 dag maku
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżka miodu do smaku
- 5 dag orzechów
- 5 dag rodzynek
- 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej (w cukrze)
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
Teraz ugotuj kluski i dokładnie odsącz je na sicie oraz wymieszaj z masłem. Przygotuj mak: umyj go kilka razy w zimnej wodzie, odcedź, sparz wrzątkiem i zostaw na 4-5 godzin, po czym zlej wodę i sam mak przepuść przez maszynkę, a następnie - ucierając - niewielkimi porcjami dodaj do niego cukier puder i miód, a na koniec wrzuć bakalie i wszystko dokładnie wymieszaj (możesz też dodać śmietankę).
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, ułóż warstwami łazanki i mak, przykryj je łazankami i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz