Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ragout cielęce

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag mięsa cielęcego bez kości
  • lub piersi kurczaka albo indyka
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 pietruszka (5 dag)
  • po 5 dag selera i białej części pora
  • po 10 dag kapusty włoskiej i pieczarek
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • po 1 1/2 łyżki masła i koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól
Mięso umyj i pokrój w dość grube paski. Po oczyszczeniu i umyciu marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzyj na tarce do jarzyn, kapustę i por potnij w paski, a pieczarki w plasterki. Mięso, warzywa oraz pieczarki podsmaż na rozgrzanym maśle, cały czas mieszając. Dodaj liść laurowy, wlej 3/4 szklanki wody i poduś na małym ogniu, nadal mieszając. Po 40 minutach posól, dodaj groszek oraz koncentrat pomidorowy wymieszany z 2-3 łyżkami wody i w dalszym ciągu duś przez około 15 minut. Na 5 minut przed podaniem wyjmij liść laurowy, dodaj kminek i - jeśli zachodzi taka konieczność - dosól.

Podawaj z makaronem (drobnymi kolankami lub muszelkami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...