Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Sztuka mięsa z sosem chrzanowym lub szczypiorkowym

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg wołowiny (polędwicy lub krzyżowej)
  • po 2 marchewki i pory
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
    sos chrzanowy z migdałami:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 dag migdałów
  • 1/4 litra rosołu wołowego
  • 8 dag masła
  • 2 łyżki starego chrzanu
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 6 dag mąki
  • sól, biały pieprz
    sos szczypiorkowy:
  • 2 kajzerki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 ugotowane na twardo żółtka
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • po 1/2 łyżeczki soli i cukru
  • 1 łyżka octu winnego
Mięso gotuj z przyprawami 90 minut, potem szumuj. Następnie dodaj obrane warzywa, przyprawy, przypieczoną cebulę i gotuj przez następne 30 minut.

Przygotuj sos chrzanowy z migdałami. Migdały zmiel. Z 6 dag masła, mąki i cebuli zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź ją zimnym mlekiem i mieszając gotuj około 20 minut. Teraz do rosołu wołowego dodaj chrzan, wszystko zagotuj, po czym dołóż masło. Dodaj zasmażkę, migdały, sól i pieprz.

Przygotuj sos szczypiorkowy. Kajzerki namocz w mleku, potem odciśnij, przetrzyj przez sito i zetrzyj z żółtkami. Dodaj śmietanę, ocet i olej, przypraw do smaku. Wymieszaj ze szczypiorkiem.

Ugotowane mięso pokrój na plastry i obłóż jarzynami. Sosy podawaj oddzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...