- 1 kg wołowiny (polędwicy lub krzyżowej)
- po 2 marchewki i pory
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól
- sos chrzanowy z migdałami:
- 1/2 litra mleka
- 4 dag migdałów
- 1/4 litra rosołu wołowego
- 8 dag masła
- 2 łyżki starego chrzanu
- 1 łyżka startej cebuli
- 6 dag mąki
- sól, biały pieprz
- sos szczypiorkowy:
- 2 kajzerki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 ugotowane na twardo żółtka
- 4 łyżki szczypiorku
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka octu winnego
Przygotuj sos chrzanowy z migdałami. Migdały zmiel. Z 6 dag masła, mąki i cebuli zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź ją zimnym mlekiem i mieszając gotuj około 20 minut. Teraz do rosołu wołowego dodaj chrzan, wszystko zagotuj, po czym dołóż masło. Dodaj zasmażkę, migdały, sól i pieprz.
Przygotuj sos szczypiorkowy. Kajzerki namocz w mleku, potem odciśnij, przetrzyj przez sito i zetrzyj z żółtkami. Dodaj śmietanę, ocet i olej, przypraw do smaku. Wymieszaj ze szczypiorkiem.
Ugotowane mięso pokrój na plastry i obłóż jarzynami. Sosy podawaj oddzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz