Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Ozorkowe kotleciki cielęce

Składniki na 4 porcje:
  • 1 ozorek cielęcy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
    ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
Ozorek umyj, warzywa oczyść, obierz i umyj. Ozorek i warzywa zalej wodą, osól, dodaj przyprawy i wstaw do gotowania na 2 godziny. Gdy ozorek będzie miękki, ostudź go w zimnej wodzie, zdejmij skórę i pokrój w ukośne plastry.

Mąkę połącz z jajami, mieszając dolej stopniowo wodę tak, aby ciasto „ciężko” spadało z łyżki i dodaj przyprawy.

Maczane w cieście plastry ozora usmaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki podawaj na sałacie z dowolną dekoracją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...