Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Sztuka mięsa z parmezanem

Składniki na 5 porcji:
  • 1 szklanka rosołu wołowego
  • warzywa i mięso z wywaru
  • po 1 łyżce mąki, masła i soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przesianej bułki tartej
  • cukier
  • sól, pieprz
W rondlu stop masło, dodaj mąkę i przyrządź białą zasmażkę. Rozprowadź ją rosołem i, mieszając, gotuj na małym ogniu. Kiedy sos już zgęstnieje, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Teraz odstaw go z ognia, połącz z natką i pokrojonymi w słupki warzywami.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż połowę warzyw w sosie, a na nich ułóż pokrojone ukośnie płaty mięsa. Przykryj pozostałymi warzywami, posyp serem wymieszanym z bułką tartą i obłóż grudkami masła.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...