Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Amerykańskie hamburgery

Składniki:
  • 40 dag chudej mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sosu worcester lub przyprawy do zup, sosów, sałatek
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • 4 bułki
  • 4 liście sałaty
  • 1 obrana i pokrojona w krążki cebula
  • plastry ogórka i pomidora
  • keczup lub musztarda
  • sałatka z kapusty pekińskiej
Wymieszaj mięso z cebulą, jajem, sosem worcester (lub przyprawą do zup, sosów, sałatek) oraz solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób dłońmi i ulep 4 okrągłe, płaskie kotlety.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy (hamburgery smaży się prawie bez tłuszczu) i usmaż kotlety po 6 minut z każdej strony

Bułki przekrój na połówki, na spodzie każdej połóż kolejno: liść sałaty, usmażony hamburger, krążki cebuli, trochę keczupu (musztardy), plasterek ogórka i pomidora. To wszystko przykryj górną częścią bułki. Podawaj natychmiast, najlepiej z sałatką z kapusty pekińskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...