Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Dietetyczne frykadelki

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag mielonego wołowego mięsa
  • 10 dag marynowanych buraczków
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 średnia cebula
  • 1 kromka pieczywa tostowego
  • 1 jajo
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej lub małej białej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • biały pieprz
    do dekoracji:
  • ogórki
  • buraczki i natka pietruszki
Pieczywo (najlepiej tostowe) drobno pokrusz. Na warzywnej tarce utrzyj buraczki i ogórki.
Teraz obierz i umyj cebulę i pokrój ją starannie w drobną kostkę.

Zagnieć mielone mięso z utartymi warzywami, cebulą, chlebem i jajkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, po czym uformuj z masy 8 małych kotlecików.

Następnie rozgrzej na taflowej patelni łyżkę oleju, smaż kotleciki na małym ogniu około 10 minut. Rozgrzej w garnku resztę oleju i duś kapustę z kminkiem 5 minut. Posyp solą i pieprzem.

Wyjmij kapustę i kotleciki na talerz. Teraz każdą porcję polej odrobiną kwaśnej śmietany, a także udekoruj buraczkami, plasterkami ogórka i natką pietruszki.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...