- 40 dag mielonego wołowego mięsa
- 10 dag marynowanych buraczków
- 2 ogórki konserwowe
- 1 średnia cebula
- 1 kromka pieczywa tostowego
- 1 jajo
- 1/2 główki kapusty pekińskiej lub małej białej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- biały pieprz
- do dekoracji:
- ogórki
- buraczki i natka pietruszki
Teraz obierz i umyj cebulę i pokrój ją starannie w drobną kostkę.
Zagnieć mielone mięso z utartymi warzywami, cebulą, chlebem i jajkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, po czym uformuj z masy 8 małych kotlecików.
Następnie rozgrzej na taflowej patelni łyżkę oleju, smaż kotleciki na małym ogniu około 10 minut. Rozgrzej w garnku resztę oleju i duś kapustę z kminkiem 5 minut. Posyp solą i pieprzem.
Wyjmij kapustę i kotleciki na talerz. Teraz każdą porcję polej odrobiną kwaśnej śmietany, a także udekoruj buraczkami, plasterkami ogórka i natką pietruszki.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz