Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Chili con carne

Składniki:
  • 40-50 dag mielonej wołowiny
  • 40 dag pomidorów (mogą być mrożone)
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30-proc.
  • 1 1/2 szklanki rosołu wołowego z kostki
  • 1-2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • bagietka i zielona sałata mieszana
Obrane cebule i czosnek oraz pomidory (po sparzeniu i zdjęciu skórki) drobno posiekaj, a fasolę osącz z zalewy.

W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zeszklij cebulę wraz z czosnkiem (2 minuty), włóż mięso i smaż je na dużym ogniu przez 3-4 minut ciągle mieszając. Dodaj pomidory, koncentrat, fasolę, chili i rosół, doprowadź do wrzenia, i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

W czasie gotowania potrawy przygotuj zieloną sałatę mieszaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...