Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Szpinakowa rolada

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
    nadzienie:
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag białego sera
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz
Z białek ubij sztywną pianę. Do rozmrożonego i osączonego z wody szpinaku dodaj mąkę wymieszaną z mlekiem i solą oraz żółtkami. Masę delikatnie połącz z pianą. Na dużą formę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką wylej szpinakowe ciasto i wstaw je do gorącego piekarnika na 20 minut.

Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj do utłuczonych i wymieszanych z rozdrobnionym serem ziemniaków. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Upieczony blat wyjmij z piekarnika, posmaruj nadzieniem i jeszcze ciepły ciasno zwiń, a potem podgrzej. Podawaj na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...