Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos majonezowo-warzywny

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka majonezu dekoracyjnego
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Warzywa obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach, po czym zalej niewielką ilością osolonej wody i ugotuj pod przykryciem. Pod koniec gotowania wsyp opłukane rodzynki.

Żelatynę rozpuść (według przepisu zamieszczonego na opakowaniu) i dodaj do wina. Ugotowane warzywa ostudź, a następnie wymieszaj z winem i majonezem. Sos dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Podawaj do zimnego mięsa drobiowego i ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...