- Składniki na 8 porcji:
- ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 dag kakao
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag mielonych migdałów
- 4 żółtka
- 1 jajo
- mielony cynamon
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nadzienie:
- 25 dag dżemu morelowego
- 10 dag posiekanych migdałów
- 15 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki koniaku
- sok z cytryny
Sparzone rodzynki zalej koniakiem i odstaw na kilka minut. Utrzyj dżem z sokiem z cytryny, posiekanymi orzechami, migdałami i namoczonymi w koniaku rodzynkami.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyklej nim tortownicę (nadmiar ciasta zachowaj na później), ponakłuwaj widelcem, lekko podpiecz, a następnie posmaruj masą przygotowaną z dżemu. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkuj, pokrój na cienkie paski, które należy poukładać w kratownicę na dżemie, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz