- 1 mała cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 por
- 2-3 pomidory
- 4 kwaskowate jabłka
- 50 dag świeżych grzybów (mogą być też pieczarki)
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
W dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, wrzuć rozgnieciony czosnek i chwilę smaż. Teraz dodaj por i znów chwilę smaż. Potem dołóż jabłka i grzyby, i ostrożnie mieszając, smaż dalej, a potem - po włożeniu najpierw papryki, nieco później zaś cukinii - potrawę przykryj i duś przez 15 minut; od czasu do czasu zamieszaj.
Na koniec wrzuć pomidory, wlej wino i dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Posyp koperkiem i duś jeszcze na małym ogniu przez 5-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz