Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Ratatouille z grzybami

Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 por
  • 2-3 pomidory
  • 4 kwaskowate jabłka
  • 50 dag świeżych grzybów (mogą być też pieczarki)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Por umyj, odetnij z niego zieloną część łodygi, a jasną pokrój w krążki. Oczyszczoną paprykę pokrój w kwadraciki, pomidory (bez skórki) - na cząstki, cukinię (ze skórką) - na plasterki, a obrane jabłka - w kostkę. Grzyby dokładnie oczyść, a większe z nich przetnij na pół.

W dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, wrzuć rozgnieciony czosnek i chwilę smaż. Teraz dodaj por i znów chwilę smaż. Potem dołóż jabłka i grzyby, i ostrożnie mieszając, smaż dalej, a potem - po włożeniu najpierw papryki, nieco później zaś cukinii - potrawę przykryj i duś przez 15 minut; od czasu do czasu zamieszaj.

Na koniec wrzuć pomidory, wlej wino i dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Posyp koperkiem i duś jeszcze na małym ogniu przez 5-7 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...