Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Ratatouille

Składniki:
  • po 1 papryce czerwonej i zielonej
  • 2 cebule
  • 1 duży bakłażan
  • 2-3 cukinie długości 20 cm
  • 40 dag pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • cukier
  • sól, czarny pieprz
Bakłażana i cukinie umyj, osusz i pokrój: bakłażan w półplastry, a cukinie w grube krążki. Posyp warzywa solą, odstaw na 30 minut, po czym osusz kuchennym ręcznikiem.

Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i dość grubo posiekaj. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj. Cebulę oraz czosnek obierz, cebulę pokrój w półplasterki, a czosnek drobno posiekaj.

W rondlu rozgrzej oliwę i 2-3 minuty smaż cebulę oraz czosnek. Dodaj osuszone plastry bakłażana i cukinii, smaż po 3 minuty z obu stron, aż do zrumienienia (w razie potrzeby wlej więcej oliwy). Na koniec posyp solą, pieprzem i bazylią, dodaj pomidory i paprykę. Duś pod przykryciem co najmniej godzinę.

Tak przyrządzone bakłażany najlepiej smakują podane z ryżem lub bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...