- po 1 papryce czerwonej i zielonej
- 2 cebule
- 1 duży bakłażan
- 2-3 cukinie długości 20 cm
- 40 dag pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- suszona bazylia
- cukier
- sól, czarny pieprz
Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i dość grubo posiekaj. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj. Cebulę oraz czosnek obierz, cebulę pokrój w półplasterki, a czosnek drobno posiekaj.
W rondlu rozgrzej oliwę i 2-3 minuty smaż cebulę oraz czosnek. Dodaj osuszone plastry bakłażana i cukinii, smaż po 3 minuty z obu stron, aż do zrumienienia (w razie potrzeby wlej więcej oliwy). Na koniec posyp solą, pieprzem i bazylią, dodaj pomidory i paprykę. Duś pod przykryciem co najmniej godzinę.
Tak przyrządzone bakłażany najlepiej smakują podane z ryżem lub bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz