- 1 kg zielonych ogórków
- 3-4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 25 dag frankfurterek
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanych ziół: szałwii, tymianku, bazylii i rozmarynu
- sól, pieprz cayenne i czarny
W rondlu rozgrzej olej i podsmaż pokrojone frankfurterki. Po ich wyjęciu na tym samym tłuszczu podsmaż ziemniaki, potem dodaj paprykę, ogórki, czosnek i chili. Wszystko razem zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy i wsyp zioła.
Przypraw solą oraz pieprzem czarnym i cayenne. Duś na małym ogniu 20-30 minut, po czym włóż z powrotem frankfurterki, wlej śmietanę, wymieszaj. Po podgrzaniu zaraz podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz