Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Mozzarella z pomidorami

Składniki:
  • 25 dag mozzarelli
  • 4 duże pomidory
  • 8 liści sałaty
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
Liście sałaty umyj, osusz i porwij palcami na kawałki. Teraz ułóż na talerzach, skrop połową oliwy i octu. Pomidory umyj i pokrój w plastry; ser również pokrój w plastry. Na przygotowanej sałacie ułóż ser, posól i oprósz solą oraz pieprzem. Ser przykryj plastrami pomidora, skrop resztą oliwy i octu, całość posyp pieprzem oraz listkami bazylii. Podawaj z bagietką.

Uwaga! Mozzarellę powinno się kupować tylko w opakowaniach zanurzonych w solance. Ser na wagę, z bloku, jest suchy, twardy i niezbyt smaczny. Świeżą bazylię możesz zastąpić 2-4 łyżeczkami suszonej lub oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...