Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Złota rosa

Składniki na 4 porcje:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • sól, biały pieprz
Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na oliwie. Pomidory po sparzeniu i zdjęciu skórki zmiksuj i dodaj do cebuli wraz z winem, chwilę duś, później przetrzyj przez sito. Ostudź. Śmietanę dobrze ubij, połącz z ostudzonym przecierem i natką, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Sos jest doskonałym dodatkiem do zimnych mięs drobiowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...