Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z wędzonej ryby

Składniki:
  • 30 dag wędzonej ryby
  • (dorsza, makreli, śledzia)
  • 1 zielony ogórek
  • 2 winne jabłka
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki wydrylowanych oliwek
    sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Wymieszaj składniki sosu, a obraną ze skóry i ości rybę pokrój w kostkę. Ogórek, jabłka i cebulę obierz, także pokrój w kostkę i połącz z rybą oraz koperkiem. Całość polej sosem, posyp pokrojonymi w paseczki oliwkami, po czym delikatnie wymieszaj i odstaw do lekkiego schłodzenia.

Przed podaniem ułóż na liściach sałaty oraz udekoruj ćwiartkami pomidora lub paskami czerwonej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...