- 25 dag tortellini ze szpinakiem
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 pomidor
- 12 dag groszku mrożonego
- lub 1/2 puszki konserwowego
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sos:
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- cukier
- sól
Groszek ugotuj, odcedź, a pomidora umyj i pokrój w kostkę. Łodyżki selera naciowego umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Tortellini połącz z groszkiem, pomidorem i selerem naciowym.
Przygotuj sos: do pozostawionej łyżki bulionu dodaj sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek, sól i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, wtedy dolej oliwę i ponownie wymieszaj.
Sosem polej tortellini z warzywami. Sałatkę odstaw na 10 minut do przemacerowania. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki. Posyp posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz