Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z tortellini i warzyw

Składniki:
  • 25 dag tortellini ze szpinakiem
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 pomidor
  • 12 dag groszku mrożonego
  • lub 1/2 puszki konserwowego
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
    sos:
  • 1 łyżka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól
Do 4 szklanek wrzątku wrzuć kostkę bulionową i rozpuść ją. Odlej łyżkę bulionu, a w pozostałym ugotuj tortellini - zgodnie z przepisem na opakowaniu (około 15 minut), a następnie odcedź, przelej zimną wodą i dobrze odsącz.

Groszek ugotuj, odcedź, a pomidora umyj i pokrój w kostkę. Łodyżki selera naciowego umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Tortellini połącz z groszkiem, pomidorem i selerem naciowym.

Przygotuj sos: do pozostawionej łyżki bulionu dodaj sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek, sól i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, wtedy dolej oliwę i ponownie wymieszaj.

Sosem polej tortellini z warzywami. Sałatkę odstaw na 10 minut do przemacerowania. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki. Posyp posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...