Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z serem feta

Składniki na 4 porcje:
  • 1 główka sałaty
  • 1 papryka (żółta lub pomarańczowa)
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 3-4 pomidory
  • 15 dag fety
  • 1 czerwona cebula
  • 10-12 czarnych oliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki oryginalnego francuskiego winegretu
Główny składnik sałatki, czyli sałatę, umyj, osusz i porwij palcami na małe kawałki. Teraz czas na przygotowanie pozostałych warzyw. Obrany ogórek pokrój w półplasterki, pomidory (bez skórki) - w ósemki, cebulę - w talarki (rozdziel potem na pojedyncze pierścienie), ser - w centymetrową kostkę, a oczyszczoną paprykę - w cienkie krążki.

Cztery talerzyki wyłóż sałatą, na której kładź kolejno: krążki papryki, półplasterki ogórka, cząstki pomidora, kostki sera, pierścienie cebuli oraz po 3-4 oliwki.

Tuż przed podaniem sałatkę polej winegretem. Podawaj z bagietką lub krakersami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...