Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z fenkułem

Składniki na 4 porcje:
  • 3 duże marchewki
  • 2 winne jabłka
  • 2 nieduże bulwy fenkułu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki ziarna sezamowego
  • sól, pieprz
Obrane marchewki, jabłka i fenkuł (musisz pamiętać o odcięciu i posiekaniu listków) umyj, osusz i zetrzyj na grubej tarce jarzynowej. Skrop je łyżką soku z cytryny, wymieszaj.

Pozostały sok z cytryny utrzyj z miodem, solą i pieprzem, po czym połącz z oliwą. Tym sosem polej sałatkę, wymieszaj ją, przykryj i wstaw na chwilę do lodówki. Na rozgrzanej patelni upraż ziarno sezamowe. Schłodzoną sałatkę posyp ziarnem sezamowym i posiekanymi listkami kopru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...